Η Βιβλιοθήκη των Μουσικών

Το όνειρο που έκανε πραγματικότητα ο Αρχιμουσικός Νίκος Χριστοφόρου Τσολάκης (Βιογραφικό)

music-sheets

Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξαν πολλοί μουσικοί που χάρισαν τη μουσική τους βιβλιοθήκη στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο με σκοπό την δημιουργία μιας αξιόλογης ιστορικής αλλά και δανειστικής βιβλιοθήκης. Όλα αυτά τα βιβλία, οι παρτιτούρες, οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και πολλές εκδόσεις ιστορικής σημασίας παρέμεναν επί χρόνια ανεκμετάλλευτο υλικό στην αποθήκη του Π.Μ.Σ χωρίς καμμία αρχειοθέτηση και το σπουδαιότερο χωρίς καμμία προστασία από την φθορά.

Η πρώτη προσπάθεια καταγραφής του υλικού έγινε το 2001 από τον πρόεδρο των Βετεράνων Μουσικών Ελλάδας (Ο.Β.Ε.Μ.Ε) κο Νίκο Χριστοφόρου Τσολάκη. Αφού καταγράφτηκαν όλα τα έντυπα, ασφαλίστηκαν σε κούτες και ξαναπήραν το δρόμο για την αποθήκη.

Όμως, το 2006 ο κος Τσολάκης επαναφέρει το θέμα της μουσικής βιβλιοθήκης, αυτή τη φορά με την πρόταση του προέδρου του Απόλλωνα, Γρηγόρη Λαμπριανίδη και την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για οικονομική αρωγή, αποφασίζεται η καταγραφή του υλικού σε ψηφιακή μορφή και η διάθεσή του σε όλους τους μουσικούς.

Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότερες από 100.000 σελίδες σε μορφή Finale και Sibelius, έχουν βιβλιοδετηθεί 120 τόμοι εκτός από τους υπάρχοντες και έχουν αρχειοθετηθεί με επιμέλεια, λειτουργικότητα και αισθητική στο δεύτερο όροφο του κτηρίου του Π.Μ.Σ. στην οδό Σαπφούς 10.

Το όνομα ” Βιβλιοθήκη των Μουσικών” τό έδωσε ο δημιουργός της κος Νίκος Τσολάκης. Το υλικό ανήκει από κοινού στον Π.Μ.Σ, Ο.Β.Ε.Μ.Ε και ¨Απολλων¨. Μεταξύ των εντύπων βρίσκονται σπάνια χειρόγραφα, ενορχηστρώσεις και εκδόσεις από το 1755 που θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό για συγγραφή διδακτορικού με αντίστοιχο θέμα. Το κλασσικό υλικό της Βιβλιοθήκης των Μουσικών διατίθεται προς μελέτη μόνο στις βιβλιοθήκες του Π.Μ.Σ. και σε ηλεκτρονική μορφή στον 2ο όροφο του κτηρίου στο γραφείο του Ο.Β.Ε.Μ.Ε. Για την χρησιμοποίηση των ενορχηστρώσεων για επαγγελματικούς λόγους υπάρχει ένα πολύ μικρό αντίτιμο ενώ όλο το υπόλοιπο μέρος είναι εντελώς δωρεάν.

 

Περιεχόμενα Βιβλιοθήκης