ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

 

Αθήνα, 19/2/2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Αθήνα, 23/1/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι,
Με την παρούσα, σας ενημερώνουμε ότι η διανομή των δικαιωμάτων μας για το έτος 2012 αρχίζει τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014.
Μέσα στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που περνά η χώρα μας, συνθήκες τις οποίες δημιουργεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση, συγκεντρώσαμε προς διανομή ποσό μεγαλύτερο του περσινού. Αυτό το καταφέραμε χάρη στις άοκνες προσπάθεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, πάντα με τη συμπαράσταση τόσο των εργαζομένων όσο και των συνεργατών μας, αλλά και λόγω της μείωσης των εξόδων μας.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι η αύξηση του προς διανομή ποσού, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα και την αύξηση του ποσού που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει γίνει ξεκάθαρο και κατανοητό σε όλους ότι το ποσό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος προκύπτει από τις λίστες αναπαραγωγής (play lists) που παίρνουμε από τους χρήστες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποια μέλη μας μπορεί να εισπράξουν μεγαλύτερο ποσό από πέρυσι γιατί το ρεπερτόριό τους εμφανίζεται περισσότερες φορές στις playlists ενώ αντιθέτως κάποια άλλα μέλη μπορεί να εισπράξουν λιγότερα, γιατί το ρεπερτόριό τους ακούστηκε λιγότερο.
Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι φέτος, ένα μεγάλο μέρος των εισπράξεών μας θα αποδοθεί σε οργανισμούς μουσικών του εξωτερικού. Όπως επανειλημμένα σας έχουμε ενημερώσει στις Γενικές Συνελεύσεις, αυτή η υποχρέωσή μας προκύπτει από τις συμβάσεις αμοιβαιότητας που έχουμε υπογράψει με τους αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού. Το κακό δε είναι ότι, εάν οι χρήστες (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί – ξενοδοχεία – clubs κλπ.) αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη χρήση ξένης μουσικής, κινδυνεύουμε από εδώ και στο εξής να καταβάλλουμε ακόμα περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό. Τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα συμβαίνει να ακούγεται ρεπερτόριο κυρίως από την Αμερική, Βρετανία και Ισπανία (λόγω του ότι αυτή η χώρα εκπροσωπεί και το ρεπερτόριο των χωρών της Λατινικής Αμερικής).
Τέλος, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε με νόμο την υπ' αριθ. 28/2012 οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά στα λεγόμενα «ΟΡΦΑΝΑ ΕΡΓΑ», δηλαδή τα έργα στα οποία δεν υπάρχει ακριβής ή και καθόλου αναφορά στα ονόματα των δικαιούχων ερμηνευτών. Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό, αλλά επειδή δεν αφορά τη φετινή διανομή, το αφήνουμε προς το παρόν. Θα επανέλθουμε μετά το τέλος της διανομής προκειμένου να το συζητήσουμε, σε χρόνο και τόπο για τον οποίο θα ενημερωθείτε εγγράφως και φυσικά θα απευθυνθούμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στα μέλη που έχουν δηλώσει ρεπερτόριο που άπτεται της οδηγίας αυτής, δηλαδή ρεπερτόριο πριν από τη δεκαετία του 1970.

Για να εισπράξετε το ποσό που σας αναλογεί θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Οργανισμού μας για να κλείσετε ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 10.00 έως τις 17.00. Επίσης, όσοι έχουν Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, θα πρέπει να το έχουν απαραίτητα μαζί τους, διαφορετικά δεν θα μπορούν να εισπράξουν.
Σας υπενθυμίζουμε ότι, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν θα μπορέσετε να είστε συνεπείς στο ραντεβού σας, θα χάνετε τη σειρά σας και θα πρέπει να κλείσετε νέο ραντεβού.
Τέλος, σύμφωνα με το νόμο, ποσά άνω των 500 ευρώ δεν επιτρέπεται να καταβάλλονται σε μετρητά. Γι' αυτό το λόγο, όσοι δικαιούνται πάνω από 500 ευρώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον τραπεζικό λογαριασμό τους σε φωτοτυπία, με προτίμηση σε λογαριασμό ALPHA BANK, με την οποία συνεργάζεται ο «ΑΠΟΛΛΩΝ».
Με την ελπίδα ότι του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα, σας χαιρετούμε και σας ευχόμαστε καλή αντάμωση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας

Γρηγόρης Λαμπριανίδης                                Γιάννης Σαρόγλου