Νίκος Χριστ. Τσολάκης

(Αθήνα 1935). Γόνος οικογένειας καλλιτεχνών του μουσικού θεάτρου, σπούδασε μουσική στον Καναδά (Πανεπιστήμιο «Concordia» του Μόντρεαλ) και εργάστηκε ως πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης στο ελαφρό μουσικό θέατρο (σε «Περοκέ», «Βέμπο», «Παρκ», «Μετροπόλιταν», κ.λπ.) και σε χώρους ψυχαγωγίας (διετέλεσε υπεύθυνος μουσικών Σχημάτων σε καμπαρέ, κοσμικές ταβέρνες, κρουαζιερόπλοια, υπερωκεάνια, κ.λπ.)

Έγραψε μουσική επιθεωρήσεων (σε «Άλσος Παγκρατίου», «Λυρικό» Πειραιώς, «Ορφέα» Περιστερίου, «Αυλαία», «Διάνα» Θεσσαλονίκης, κ.λπ.). Επίσης, έγραψε τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους «Ο καταναλωτής».
Στο εξωτερικό, εργάστηκε σε Αλεξάνδρεια, Βηρυτό, ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Ουάσιγκτον) και Καναδά (Μόντρεαλ και Τορόντο) Απο το 1978 εργάζεται μόνον ως πιανίστας σε ξενοδοχεία και διδάσκει ανώτερα θεωρητικά – πιάνο στο Ορφείο Αθηνών.
Έγραψε 47 ελαφρά και λαϊκά τραγούδια (τα περισσότερα δισκογραφημένα) 2 απο τα οποία ερμηνευμένα απο τις Α. Κανελλίδου, Λ. Σακελλαρίου και Εύη Μηλοπούλου, πήραν το 1968 Έπαινο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (δισκογραφήθηκαν με την Μ. Αλεξοπούλου.)
Διετέλεσε επι τρεις διετίες Έφορος στο ΔΣ του ΠΜΣ και για 14 χρόνια εκπρόσωπός του για την Κρήτη. Συνεργάστηκε επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα με το περιοδικό του ΠΜΣ «Μουσικοί Ορίζοντες».
Το 1996, με τον Τάκη Αθηναίο συνδημιούργησαν τον « Όμιλο Βετεράνων Μουσικών Ελλάδος»
(του οποίου διατέλεσε Ά γραμματέας ως το 2001 και πρόεδρος απο το 2002 ως σήμερα). Έτσι δημιούργησε την «Αθηναϊκή Ορχήστρα Βετεράνων Μουσικών» (ενα απο τα 18 Σύνολα
του Δήμου Αθηναίων). Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής όλων των μουσικών συνόλων του Ομίλου και διευθύνει την Αθηναϊκή Ορχήστρα των Βετεράνων Μουσικών.
Δημιούργησε το 2002 τη μουσική βιβλιοθήκη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και δώρισε το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων της. Ήταν υπεύθυνος της βιβλιοθήκης ως το 2005.