Τηλεοπτικές συμβάσεις

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εν όψει της επερχόμενης περιόδου των Χριστουγέννων 2023 και Πρωτοχρονιάς 2024 οι εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων και τα τηλεοπτικά κανάλια ξεκίνησαν την ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση εορταστικών εκπομπών. Ο “ΑΠΟΛΛΩΝ” ενημερώνεται συνεχώς από μέλη του ότι οι μουσικοί που συμμετέχουν σε αυτές τις εκπομπές καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις στις οποίες προβλέπεται η ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων τους στους παραγωγούς.

Επειδή αυτή η παράνομη τακτική των εταιρειών παραγωγής δυστυχώς συνεχίζεται παρά τις αντίθετες προβλέψεις του νόμου, ο “ΑΠΟΛΛΩΝ”  ενημερώνει όλους τους μουσικούς ότι:

1. Σε κάθε περίπτωση διαπραγμάτευσης εκχώρησης δικαιώματος ΠΡΕΠΕΙ ΡΗΤΩΣ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ το αρ.49 (Νόμος 2121/93) γιατί δεν το διαχειρίζεται κανείς μουσικός μόνος του αλλά εκ του νόμου, υποχρεωτικά ο οργανισμός “ΑΠΟΛΛΩΝ”  συλλογικά και για λογαριασμό όλων των μουσικών – μελών του και μη, δικαίωμα το οποίο ούτως ή άλλως είναι εκ του νόμου ανεκχώρητο.

2. Στην περίπτωση εκχώρησης δικαιωμάτων για οποιαδήποτε αναπαραγωγή όπως π.χ. τηλεοπτικές επαναλήψεις, streaming, έκδοση CD ή videoclip, ενοικίαση ή πώληση σε ιντερνετική πλατφόρμα και οποιαδήποτε άλλη εμπορική χρήση, Η ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ των δικαιωμάτων των μουσικών και τραγουδιστών σε παραγωγούς και επιπλέον ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΜΟΙΒΗΣ είτε συνολικά για όλες αυτές τις χρήσεις είτε για κάθε μια από αυτές κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους μουσικούς και τραγουδιστές που συμμετέχουν. (Αρ.46, Νόμος 2121/93).

Συνεπώς, επειδή το χρηματικό ποσό που αναγράφεται στις σχετικές συμβάσεις αφορά την αμοιβή για την εργασία του μουσικού ΜΟΝΟ για τη συγκεκριμένη χρήση στην ανωτέρω τηλεοπτική εκπομπή

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί, “Το Συγγενικό Δικαίωμα στις τηλεοπτικές συμβάσεις” από τον Ντίνο Γεωργούντζο (Γεν. Γραμματέας του οργανισμού “ΑΠΟΛΛΩΝ”) με το ενδιαφέρον εισαγωγικό σημείωμα από τον Βασίλη Γκίνο (πρώην Αντιπρόεδρος ΠΜΣ – “Μουσικοί σε Δράση”) όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Μουσική και Μουσικοί”.