Έκτακτο επίδομα-Επιστολή Π.Μ.Σ

Από: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος <pmu@pmu.gr>

Ημερομηνία: 22 Μαρτίου 2020 – 22:55:14 EET

Προς: undisclosed-recipients:;

Θέμα: Ενημέρωση σχετικά με τη νέα ΠΝΠ και το έκτακτο επίδομα

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (2103213694, pmu@pmu.gr)

 

Ενημέρωση σχετικά με τη νέα ΠΝΠ και το έκτακτο επίδομα ενίσχυσης

 

Συνάδελφοι,

Χθες η Κυβέρνηση δημοσίευσε τη νέα ΠΝΠ με τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Αν κάποιος δει το σύνολο των μέτρων, καταλαβαίνει πως η μερίδα του λέοντος θα δοθεί για ακόμα μία φορά στους επιχειρηματίες, ενώ οι εργαζόμενοι θα πάρουν ένα πενιχρό επίδομα με το οποίο θα καλεστούν να καλύψουν τα έξοδά τους όλο το επόμενο διάστημα. Οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ανακοίνωσε για να οριοθετήσει ποιες επιχειρήσεις αφορούν τα μέτρα, έχουν όλους τους κωδικούς που μας αφορούν,ακόμα και τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές.

Τι θα συμβεί με τις Συμβάσεις;

Στις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγμα από την επιδημία, δίνεται η δυνατότητα να κάνουν αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων τους.Στους εργαζόμενους αυτούς, θα δοθεί έκτακτο βοήθημα οικονομικής ενίσχυσης της τάξεως των 800€ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, ενώ θα συνεχίσουν να έχουν κανονικά ασφαλιστικές εισφορές. Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι επίσης οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.Ερώτημα παραμένει το αν θα ανασταλούν και οι συμβάσεις που έληγαν μέσα στο Μάρτιο ή τον Απρίλιο και είναι πολλές στον κλάδο μας.

 

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Η δαπάνη για αυτή και για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τη λήψη της αποζημίωσης από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1/3 έως 20/3, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την παραπάνω υπεύθυνη δήλωση, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Μετά την ανωτέρω γνωστοποίηση οι δικαιούχοι – εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα παραπάνω, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε αυτή την υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Το επίδομα των 800€ δικαιούνται και όσοι συνάδελφοι έχουν ΔΠΥ. Η διαδικασία που θα γίνει αυτό θα καθοριστεί αργότερα. Επίσης, στο άρθρο 2 / παρ.2 προβλέπεται και επιδότηση ενοικίου πρώτης κατοικίας για τους εργαζόμενους που επιδοτούνται.

 

Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα!

 

Όλους μας προβληματίζει τι θα γίνει στο χώρο μας μετά την αναστολή των μέτρων. Καταλαβαίνουμε ότι τα 800€ δε θα αφορούν μόνο την περίοδο των 45 ημερών, αλλά αρκετά μεγαλύτερο διάστημα για τους περισσότερους. Κανείς δε γνωρίζει αν και πώς θα δουλέψει το καλοκαίρι και με ποιους όρους. Αυτή την κατάσταση βλέπει και η Κυβέρνηση για την επόμενη μέρα και παίρνει μέτρα από τώρα. Στην ΠΝΠ που αφορά τα μέτρα για την επιδημία, φέρνει στα μουλωχτά τη δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης σε ενδεχόμενη απεργία (άρθρο 12). Τι φοβούνται; Μήπως οι εργαζόμενοι κάνουν απεργία μέσα στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων; Όχι βέβαια. Ο λόγος που επαναφέρουν ένα τέτοιο μέτρο στόχο έχει τους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που θα καταργηθούν μετά την επιδημία.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων,λόγω του τρόπου εργασίας δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την αποζημίωση. Αυτοί που έληξαν οι συμβάσεις τους πριν την 1η Μάρτη, αυτοί που ακυρώθηκαν οι δουλειές που είχαν κλείσει στο Καρναβάλι, αυτοί που ακυρώθηκαν περιοδείες τους, που είχαν κλείσει δουλειά που θα άρχιζε αυτούς ή τους επόμενους μήνες. Γι ’αυτό, το Σωματείο μας, μαζί με άλλα καλλιτεχνικά σωματεία, θα ζητήσει μια συνολική ενίσχυση των εργαζόμενων του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας.

Συνάδελφοι, οι εξελίξεις είναι συνεχείς. Ακόμα και αυτά τα οποία προβλέπει η ΠΝΠ, θα εξειδικεύονται με νέες υπουργικές αποφάσεις. Το Σωματείο θα ενημερώνει άμεσα για κάθε εξέλιξη και κάθε αίτημα που βάζουμε σε Κυβέρνηση και Υπουργεία. Το τηλεφωνικό κέντρο του Σωματείου λειτουργεί κανονικά για ενημέρωση και διευκρινήσεις, αλλά κυρίως για τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν σε συναδέλφους από την κατάσταση. Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί για το Σωματείο μας το πρόβλημα του κάθε συναδέλφου δεν είναι ατομική του ευθύνη. Είναι υπόθεση όλων μας. Αυτή είναι η δύναμη μας.

Leave a Reply